maandag 7 mei 2012

7 manieren waarmee je gezonde lucht op je werkplek brengt



Je ademt 8 uur of langer de lucht in die op je werkplek hangt.  Als die lucht gezond is, zal je lichaam daar positief op reageren.  Zit de omgeving waarin je werkt vol ongezonde invloeden, dan zal je moeite hebben geconcentreerd te blijven, efficiënt te werken, inspiratie te krijgen, of misschien krijg je zelfs letlerlijk hoofdpijn of andere fysieke ongemakken.
 
Onderzoeken (zoals dit bijvoorbeeld) hebben aangetoond dat zelfs in dichtbevolkte gebieden ons binnenklimaat meer vervuild is dan onze buitenomgeving.  Een fenomeen als het ‘sick-building-syndroom’ waarbij mensen letterlijk ziek worden van het interieur van (nieuwe) gebouwen groeit nog steeds: de Wereldgezondheidsorganisatie stelde in 1984 al dat 30% van de nieuwe gebouwen dit uitlokken en dat aantal is alleen maar toegenomen.
 
Hieronder krijg je van mij 7 manieren om op je werkplek voor gezonde lucht te zorgen.
 
1. Levende planten vormen een heel goede bijdrage aan een goede atmosfeer op je werk.  Je las er al over in een vorig eZine en in dit blogbericht.  Een jungle hoeft niet: 1 plant per 10 m² is uitstekend.
 
2. Verwijder verdorde of dode planten.  Het rottingsproces van planten die niet goed onderhouden zijn heeft een ronduit slechte impact op de luchtkwaliteit.
3. Een raam openzetten is nog steeds een efficiënte, ouderwetse manier om verse lucht binnen te laten.  Zeker als je je wat moe of ongeïnspireerd voelt, kan enkele keren diep inademen voor een open raam wonderen doen.
4. Richt je kantoor zoveel mogelijk in met natuurlijke materialen en gebruik ook voot ecologische kantoorproducten.  Er zijn tegenwoordig al heel mooie, effciënte en duurzame producten (papier, schrijfmateriaal, opbergspullen, …) waar ook je gezondheid beter van wordt.
5. Zorg dat je dingen die gekend zijn voor hun negatieve effect op de luchtkwaliteit, zover mogelijk uit de buurt van je werkplek houdt.  Zo is het beter om het fotokopieerapparaat in een afzonderlijke ruimte te zetten dan om het binnen handbereik te hebben.  Gebruik ook alsjeblieft geen spuitbussen om de lucht te 'verfrissen' en leeg je vuilbak regelmatig, zeker als er voedselresten in zitten.
6. Laat de airconditioning (als je die op je werkplek hebt) elk half jaar reinigen.  Dat kan een flinke vergaarbak aan ziektekiemen zijn…
7. Verbeter de luchtkwaliteit met de kracht van natuurlijke essentiële olies.  Niet alleen kan je daardoor virussen en bacteriën bestrijden, maar je voegt ook nog eens een heerlijke geur toe.  Laat je inspireren door de producten uit deze webshop.
Ik wens je alvast veel succes!
 
 
©2012 Ilse Van Eetvelde/Meer kleur en geur – The Inner Circle, alle rechten voorbehouden
 
 
Als je dit of een ander artikel wil gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief, in een blog of op een website, dan kan dit mits je altijd de volgende verwijzing gebruikt met werkende link: “door Ilse Van Eetvelde, www.meerkleurengeur.com met gratis E-book “7 trucs voor de perfecte werkplek”
  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten