maandag 4 juni 2012

3 stappen om een kleine werkplek in te richten


Af en toe krijg ik de vraag naar concrete tips om een klein kantoor of een kleine werkplek thuis in te richten.  Net als je beperkt bent in ruimte is het heel belangrijk om stil te staan bij de inrichting en aankleding ervan.
 
Gelukkig leent een klein kantoor zich relatief makkelijk om er een gezellige plek van te maken waar je professioneel op je best bent.
 
De sleutelbegrippen zijn hierbij tijd en ruimte, twee luxegoederen die je in deze tijd nodig hebt maar ook zelf kan maken.  Ik geef jou graag 3 essentiële stappen die je moet zetten om maximaal te genieten van de ruimte die je hebt.
1. Zorg voor visuele rust.  Een werkplek die rust uitstraalt zal een groter ruimtegevoel geven.  Je hersenen worden minder geprikkeld door externe factoren waardoor je je beter kan concentreren en het werken makkelijker gaat.  (Opgelet: zorg ervoor dat je kantoor niet ‘leeg’ aanvoelt want dit stimuleert je hersenen te weinig waardoor je –opnieuw- teveel stress krijgt)  Visuele rust krijg je door: opruimen, kasten dichtdoen, je decoratie kritisch te bekijken en het aantal uitgesproken kleuren dat gebruikt is te beperken, bijvoorbeeld door de boekenkast op kleur te rangschikken in plaats van alfabetisch.


2. Breng veel licht op je werkplek.  Licht laat een ruimte groter lijken en laat de kleuren beter tot hun recht komen.  Bovendien zorgt meer licht voor meer concentratie.  De kwaliteit van het licht is daarbij ook belangrijk: natuurlijk daglicht verdient de voorkeur, maar als je kunstlicht gebruikt, probeer er dan zeker rond je werktafel genoeg van te voorzien.  Het is extra fijn én nuttig tegen stress als je het licht makkelijk zelf kan bedienen, kan dimmen of kan verplaatsen.


3. Natuurlijk groen brengt rust en die rust is in een klein kantoor essentieel om goed te kunnen werken.  Je kan bijvoorbeeld een echt kleine groene plant naast je computer zetten (goed voor 12% minder stress volgens de NASA!) maar ook een foto werkt goed.  Als je met echte planten werkt, zal dit ook positief zijn voor de akoestiek.


Een extra 4e stap: als je de voorgaande 3 stappen gezet hebt, kan je tot slot ook gebruik maken van een lekker geurtje om je helemaal in de juiste werksfeer te brengen.: de synergie “Zen” uit mijn online shop bijvoorbeeld.  Slechts 3 tot 5 druppeltjes op een zakdoek, in een usb-aromaverspreider of in de ultrasone Sphera zijn voldoende in een klein kantoor.
 
O ja: ook in een riant luxe-kantoor zullen je met bovenstaande tips je rendement en effeciëntie verbeteren!
 
Over hoeveel vierkante meters je ook beschikt: ik wens je alvast veel succes!
 

 ©2012 Ilse Van Eetvelde/Meer kleur en geur – The Inner Circle, alle rechten voorbehouden
 
Als je dit of een ander artikel wil gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief, in een blog of op een website, dan kan dit mits je altijd de volgende verwijzing gebruikt met werkende link: “door Ilse Van Eetvelde, www.meerkleurengeur.com met gratis E-book “7 trucs voor de perfecte werkplek”

Dit en andere tips voor meer kleur en geur op de werkplek voortaan rechtstreeks in je mailbox ontvangen?  Schrijf je dan in voor het GRATIS eZine op www.meerkleurengeur.com en krijg bovendien het gratis E-book "7 trucs voor de perfecte werkplek".
  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten