maandag 6 augustus 2012

3 x kleurenpalet om de zomer het hele jaar vast te houden

Bij opdrachten krijg ik het vaak te horen: ‘we willen graag zonnige kleuren’ of ‘we willen graag meer licht binnenkrijgen’ of ‘de sfeer mag hier wat luchtiger en meer ontspannen zijn’.  In ons klimaat en in onze samenleving vol stress zijn licht, zonnewarmte en ontspanning de kernwoorden voor heel wat interieurs, zowel bij ons thuis maar steeds meer ook in professionele omgevingen.

De juiste kleurkeuze hiervoor is een kwestie van evenwicht.  Natuurlijk zijn er kleuren die meer dan andere licht en/of warmte binnenbrengen.  Geel is dé zonnige kleur bij uitstek, maar ook oranje en rood doen het prima.  Voor elk van deze kleuren geldt echter dat niet enkel de kleur op zich een rol speelt maar ook of ze licht of donker, puur of vergrijsd wordt toegepast.

Om het jou makkelijker te maken geef ik je in dit hoofdartikel graag 3 kleurenpaletten waarbij de totaalsfeer zonnig en warm is, maar ook het hele jaar door aangenaam blijft.  Inspiratie vond ik in mijn zomerlectuur.  Ik geef je ook graag de kleurcodes erbij.  En helemaal in de stijl van Meer kleur en geur vertel ik je ook waarom! J

 Op de foto: ACC GN.01.89, ACC T3.25.24, ACC B7.53.22,
 allemaal van Trimetal  
Kleurenpalet 1: matroos ‘at sunset’
De kleuren die hier terugkomen zijn helder en fris wit, een licht vergrijs marineblauw en intens rood.  Het wit is een heel goede basiskleur: het verruimt en brengt rust.  Het marineblauw kan de gevoelstemperatuur van de omgeving enkele graden doen dalen, ideaal bij tropische temperaturen.  De warme gloed van het rood brengt meer energie in de ruimte en zorgt voor het noodzakelijke evenwicht.








Op de foto: ACC G0.05.75, ACC F5.08.62, ACC Q6.07.60,
allemaal van Trimetal
Kleurenpalet 2: ontwaken in het strandhuisje
Vergrijsde tinten horen bij de zee.  Door de wind en het zout gaat elke kleur daar sterkte verliezen.  Onder invloed van het typische licht dat je bij de Noordzee vindt, spreken vooral zachte, vergrijsde tinten aan.  Je kan deze vakantiesfeer heel goed bewaren met een combinatie van de kleur van nat zand, droog zand, en een licht grijsblauw.  De eerste twee kleuren zijn warm maar toch licht.  De donkere kleur zal echter niet domineren en voldoende ruimte laten voor andere kleuren en elementen.  Het grijsblauw weerspiegelt het water en de lucht.  Door het vergrijsde karakter zal de kleur niet snel vervelen en combineert het mooi met andere kleuren die bij dit pallet aansluiten.


Op de foto: ACC G3.03.82, ACC F5.65.58, ACC D4.56.42, ACC E4.16.44,
 allemaal van Trimetal
Kleurenpalet 3: modern Afrika
Warme aardetinten en grote contrasten horen bij Afrika.  Het gebroken wit is een prima basiskleur die modern aanvoelt zonder kil of steriel te zijn.  De kleuren van oker, rode aarde en donkere leem geven extra warmte en energie.  Een prima combinatie om aan te vullen met donkere houtsoorten en sobere lijnen!








Wil je meer weten over hoe je kleur nog kan gebruiken en welk effect dit op jou en de mensen rond jou heeft?  Raadpleeg dan de agenda voor een overzicht van alle workshops en programma's.

©2012 Ilse Van Eetvelde/Meer kleur en geur – The Inner Circle, alle rechten voorbehouden

Als je dit of een ander artikel wil gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief, in een blog of op een website, dan kan dit mits je altijd de volgende verwijzing gebruikt met werkende link: “door Ilse Van Eetvelde, www.meerkleurengeur.com met gratis E-book “7 trucs voor de perfecte werkplek”


Geen opmerkingen:

Een reactie posten