maandag 21 mei 2012


3 tips voor Eerste Hulp bij Stress Gevallen

Ken je dit: je hebt een deadline die veel sneller op je af komt dan je wil, je hebt een project waar je aan moet beginnen maar je voelt jezelf verlammen omdat je niet weet hoe je het moet aanpakken, je hebt een gesprek op de planning staan waar je eigenlijk tegenop ziet…  In zo’n situaties kan de stress je snel en genadeloos helemaal onderuit halen.  Je geest weigert nog helder te denken, misschien protesteert ook je maag of raken ook je spieren in een kramp.  Je blokkeert helemaal...

De inrichting van de plek waar je werkt kan op dat moment meehelpen om rust te krijgen in je hoofd en je lijf.  Ik deel met jou graag 3 tips voor Eerste Hulp bij Stress Gevallen.


Als je overvallen wordt door zo’n stressaanval, en je voelt dat je compleet aan het blokkeren bent, gun jezelf dan 2 minuten time-out.  Door even heel hard op de rem te gaan staan, kan je jezelf redden van een complete blokkering die veel langer duurt.  In het Frans zegt men “reculer pour mieux sauter”.  Een korte maar intense pauze zal je batterijen terug voldoende opladen zodat je wél weer helder kan nadenken en kan bepalen wat de beste stappen zijn die je moet nemen.
Welke 3 dingen doe je in die 2 minuten het beste?
  1. Zet rustgevende muziek op.  Heb je een afgesloten kantoor dan kan je dat makkelijker dan wanneer je een werkruimte deelt met collega’s.  Hou in dat geval zeker oordopjes in je bureaulade.  Rustgevende muziek kan je vinden op je Ipod, je gsm, in een cd-speler, bij een klassieke muziekzender, maar ook via je laptop of computer.  Er zijn tegenwoordig heel wat online en offline mogelijkheden om muziek te beluisteren.  Net als pleisters en een pijnstiller zou ook een rustgevend deuntje tot je nood-uitrusting moeten behoren.  Als je baas of collega wat verontrust kijkt, leg dan uit dat het therapeutisch is...
  2. Zorg voor beeld waar je rustig van wordt: wat je ziet moet je zoveel mogelijk ontspannen.  Een sobere, cleane omgeving zal dit best kunnen.  Ligt je werktafel vol met stapels: leg ze dan even uit je gezichtsveld (zelfs ze op de grond of in een lege kast leggen duurt hooguit een minuut!).  Zorg voor een rustgevend beeld op je laptop of pc.  Natuurbeelden werken het best: zowel stilstaande foto’s als een filmpje, als het tempo maar niet te hoog ligt.  Liever niet op je laptop of pc?  Zorg dan voor een rustgevende foto in je tas, je lade, je portefeuille.  In elk geval een beeld waar je rustig van wordt en waar je positieve gevoelens bij hebt.
  3. Maak bewust gebruik van het effect van geur.  Ik heb altijd een flesje etherische olie van sinaasappel of lavendel in mijn handtas (sinaas voor de koudere maanden, lavendel voor de warmere maanden).  Van beide geuren is bewezen dat ze op het onbewuste niveau rustgevend zijn bij iedereen.  Je kan de geur zo inhaleren uit het flesje, enkele druppels op een zakdoekje doen, of misschien kan je wel een geurdispenser gebruiken.  Dan heb je het voordeel dat je ook na je stressaanval het positieve effect kan blijven ervaren van de gekozen geur.  (Je vindt deze geuren en enkele toffe dispensers ook in de webshop).
Nog een 4e tip: rek je ook eens heel goed en volledig uit.  Als je alleen in je werkruimte bent kan je dat zelfs met een heel intense geeuw doen: een heel goede ontlading!  Daardoor zal je je spieren wat losser maken, wat de bloeddoorstroming en het helder denken bevordert.
Het is belangrijk dat je in deze 2 minuten time-out zoveel mogelijk afstand neemt van de paniek van het moment.  Als het je moeilijk valt je hoofd 'leeg' te maken, probeer dan vooral met fijne herinneringen en gedachten bezig te zijn.  Geloof me: de meeste urgente problemen op kantoor kunnen gerust 2 minuten wachten...
Je zal zien: door deze 4 tips bij de volgende stressaanval in te zetten zal je merken dat je sneller weer op je positieven bent en opnieuw het juiste evenwicht vindt om die deadline, dat project of dat gesprek aan te pakken.

P.S. Je kan enkel vandaag nog inschrijven voor de workshop "Kleur je werkplek"

Als je dit of een ander artikel wil gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief, in een blog of op een website, dan kan dit mits je altijd de volgende verwijzing gebruikt met werkende link: “door Ilse Van Eetvelde, www.meerkleurengeur.com met gratis E-book “7 trucs voor de perfecte werkplek”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten