zondag 5 februari 2012

Kleur in licht

design kamer in Hotel Recour
Hier en daar zie ik ze steeds meer opduiken: de speciale verlichting waarmee je de kamer al naargelang je stemming of behoefte in een andere kleur kan zetten.
Tot nu toe had ik er steeds een dubbel gevoel bij.  Het lijkt me een leuk 'gadget' maar om dit nu te gebruiken om  kleur te brengen in een interieur?  Er zijn naar mijn gevoel nog heel wat andere manieren die kleur brengen, die bovendien 'warmer' en gezelliger aanvoelen.

Dit weekend kon ik aan den lijve ondervinden wat voor effect zo'n gekleurde verlichting heeft.  Omdat ik de kaap van 40 gerond heb, trakteerde mijn liefste mij op een nachtje in Hotel Recour in Poperinge (een aanrader als je eens helemaal in stijl wil ontspannen met lekker eten en drinken en heerlijk rustig slapen in prachtige kamers)  De moderne designkamer waar wij in sliepen, had verlichting waarbij je voor een afwisseling van kleuren kon kiezen maar waarbij je zelf jouw favoriete kleur kon afstellen.
Op deze winterse besneeuwde dag bleek dat een ideaal middel om de voor de rest strakke kamer in een kleurrijke sfeer onder te dompelen.  Wij zijn gegaan voor romantisch en spiritueel violet (zalig tijdens het badmoment). Daarna kregen we vrolijke energie voor het avondmaal door het warme en inspirerende oranje.  Vanochtend gaf een helder wit met wat blauw en roze ons een frisse en opgeruimde geest.
Ik moet vaststellen dat de gekleurde verlichting inderdaad toelaat om de kamer de kleur te geven die jij op dat moment nodig hebt.  Natuurlijk is het best om niet zomaar om het even welk kleurtje te gebruiken: je volgt liefst je kennis en je intuïtie.  Het effect was onmiddellijk zeer groot, en het was fijn om dit mee te maken buiten de kunstmatige setting die bijvoorbeeld een beurs of een showroom is.

Misschien één tip als je zelf overweegt om met gekleurde verlichting in je interieur te werken: zorg ervoor dat het vlak waarop de lamp schijnt, en liefst ook de hele omgeving zo licht of zelfs wit mogelijk zijn.  Dit zorgt ervoor dat je de kleuren 'puur' kan ervaren, zonder vertekening door een eventuele kleur op plafond of wand.  Hou ook rekening met momenten dat je de lampen niet gebruikt: zorg ervoor dat de rest van je interieur ook zonder kleurlamp gezellig en warm is, en perfect past bij jouw persoonlijkheid of de eisen van het moment.

2 opmerkingen:

  1. Het fijne aan licht, vind ik, is dat het minder permanent is dan verf. Ik vraag me wel af wat duurzamer is. Heb jij enig idee?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat hangt er natuurlijk van af met welke verf je verft: er is ecologische verf, er is minder ecologische verf (die nochtans voldoet aan de Europese regelgeving). Geen idee hoe het zit met de duurzaamheidsaspecten van de productie van kleurlampen. Ook in die lampen heb je natuurlijk veel verschil: led- versus andere verlichting...
      Hoe mooi ook, licht blijft (in mijn beleving) iets minder warm dan geverfde of behangen warme kleuren.

      Verwijderen