dinsdag 28 februari 2012

3 tips voor het juiste licht op je werkplek

foto: www.moxywebworks.com

Licht is ontzettend belangrijk voor ons functioneren.  Duizenden jaren lang hebben we geleefd op het ritme van dag en nacht.  Het opkomen en ondergaan van de zon bepaalde wanneer we wakker werden, actief waren, ging slapen, …  Als mens zijn we dagdieren (al proberen sommigen als nachtdieren te leven!) en we hebben licht nodig om onze beste prestaties neer te zetten.

Onderzoek wijst uit dat de hoeveelheid en de kwaliteit van het licht rechtstreeks effect heeft op hoe goed we ons voelen tijdens het werk en hoe efficiënt, foutloos en gemotiveerd we daar zijn.  Ik deel graag met jou drie concrete tips.


Tip 1. Ga zo dicht mogelijk bij een raam zitten.  Je gaat dat niet enkel prettiger werken vinden, maar ook geconcentreerder blijven.  Daglicht maakt ons allerter en zorgt ervoor dat we minder fouten maken.  Werken op een afstand van maximaal 2 meter ervaren we als het meest prettig.  Een raam dat tussen 5 en 10 meter van onze werkplek verwijderd is, heeft het minst positieve effect, zoals een studie (Rikard Küller et. al. 2006) aantoonde.

Tip 2. Zorg voor een individuele bureaulamp of individueel afstelbare verlichting.  Op die manier kan je zelf zorgen voor jouw perfecte hoeveelheid licht voor elke taak of opdracht.  Bovendien zal het zelf kunnen regelen van het licht ook stress helpen beperken.  Hoe meer factoren van je werkplek je zelf in de hand hebt, hoe minder stress je daardoor ervaart.

Tip 3. Hoe ouder je wordt, hoe meer licht je nodig hebt om precieze taken uit te voeren (Igor Knez, 2000).  Een vijftiger zal dus best meer (kunst)licht gebruiken dan een twintiger om hetzelfde werk te doen.

Nog een extra 4e tip: waarom zou je voor sommige opdrachten geen plek opzoeken met ander licht?  Lezen kan misschien bij een raam, telefoneren kan je ook rondwandelend, …  Daardoor krijg je meer variatie in de hoeveelheid en de kwaliteit van het licht wat je hersenen meer stimuleert.

Zoals je merkt zijn er best wel mogelijkheden om het licht naar je hand te zetten en op die manier het beste te halen uit je werkplek.  Ik wens je alvast veel succes!

2 opmerkingen:

  1. aanvulling op Tip 1; pas wel op met licht op witpapier, bijvoorbeeld van een boek dat je zit te lezen. Dit weerkaatst recht in het gezicht en kan werkt uitputtend.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag klopt Joren, hetzelfde geldt voor sterk glanzende oppervlaktes, die kunnen ook erg storen en afleiden... Maar wit en glans weerkaatsen wel heel veel licht natuurlijk.

    BeantwoordenVerwijderen